blog zdrowa codzienność

Chilli Sin Carne

Nie tak dawno, bo 10 lutego odchodziliśmy Światowy Dzień Roślin Strączkowych. Ja również świętowałam i przygotowałam wegańskie, białkowe chilli z dużą ilością tych małych, niepozornych składników. Z powodzeniem możemy zastępować nimi mięso w różnych potrawach (m.in. dzisiejsze chilli). Mają niski indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Są źródłem białka, które w połączeniu z produktami pełnoziarnistymi dostarcza nam wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dzięki zawartości witamin z grupy B, foliany a także składniki mineralne takie, jak żelazo, cynk, selen i potas wspomagają nasz organizm. Sprzyjają zachowaniu uczucia sytości na dłużej ze względu na obecność błonnika. Czujesz się przekonany? Ja tak. Pamiętaj, że ze strączków można zrobić dużo rzeczy! Hummus, pasty do chleba to tylko początek. Daj się porwać strączkowej mocy ?





Chilli Sin Carne

Składniki (na 6 porcji):
Puszka czerwonej fasoli
Puszka czarnej fasoli
2 puszki krojonych pomidorów lub 1 butelka passaty
1 słoik/puszka ciecierzycy
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 cebule
1 papryczka chilli
Po 1 łyżeczce: Sól, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra, cynamon
Łyżeczka oleju
Do podania:
50g ryżu basmati/brązowego (waga przed ugotowaniem)
150g warzyw (u mnie brukselka, ale możesz dodać to, co akurat masz w lodówce ? )
Wykonanie:
Cebulę i papryczkę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ok 5 minut na rozgrzanym oleju. Dodaj przyprawy oraz pomidory/passate i gotuj ok 10 minut. W tym czasie opłucz wszystkie strączki z zalewy. Po 10 minutach dodaj resztę składników do garnka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu kolejne 10 minut.

Pro tip: Jak chilli będzie gotowe spróbuj czy nie trzeba go dodatkowo doprawić. Każdy indywidualnie czuje smak i lubi mniej lub bardziej pikantne dania. Chilli jak nazwa wskazuje powinno być ostre, ale od Ciebie zależy jak bardzo ?


Jedna porcja (350g) chilli bez dodatków ma 256 kcal w tym 13g białka; 5g tłuszczu i 33,4g węglowodanów.
Smacznego!

Scroll to Top