blog zdrowa codzienność

Indyk w sosie śmietanowym z brokułem i makaronem


Większe zakupy robię raz w tygodniu. Tak było też tym razem, zwykły dzień, kartka z produktami zrobiona i nawet zabrana ? Pakuje do koszyka kolejne zakupy – warzywa, owoce, jakiś nabiał. Wracam do domu i nagle mam pustkę w głowie. Co ja zjem na obiad? – pomyślałam i zrobiłam szybki przegląd zamrażalnika. Znalazłam kupioną jakiś czas temu pierś z indyka i w ten sposób w mojej głowie zrodził się pomysł na indyka w sosie śmietanowym z brokułem i makaronem. Danie z serii „szybkie” więc moje ulubione w obliczu zbliżającej się sesji egzaminacyjnej i wyzwania w postaci nowej pracy ?





Indyk w sosie śmietanowym z brokułem i makaronem

Składniki na 1 porcję:
60g indyka (waga przed obróbką termiczną) – ja robię tak, że dziele mięso na gramy, później przyprawiam i wykładam na blachę do pieczenia już zważone. Wtedy robię kilka porcji bez potrzeby pieczenia czy smażenia mięsa codziennie
100g śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
150g brokułu
40g makaronu – najlepiej pełnoziarnistego lub z semoliny

Wykonanie:
Mięso porcjujemy i przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st na 15-20 min
W tym czasie gotujemy makaron i brokuł tak, by były al dente. Jak się ugotują przelewamy zimną wodą.
Ugotowany brokuł rozgniatamy widelcem, indyka kroimy na malutkie kostki i wszystko mieszamy w garnku dodając na koniec śmietanę i przyprawiając dodatkowo, jeśli jest taka potrzeba.

Jedna porcja ma 353 kcal w tym 22,8g białka; 13,5g tłuszczu i 37g węglowodanów
Smacznego ?

Umów się już teraz na rozmowę!

Shopping Cart
Scroll to Top