blog zdrowa codzienność

Proteinowe pancakes

Wybrałam się na poszukiwanie zimy, niestety znalazłam tylko deszcz. Piękną mamy jesień tej zimy…
Podczas długiego weekendu, pierwszego w Nowym Roku zwiedzałam podlublińskie lasy. Robiłam coś zupełnie dla mnie nowego – pierwszy raz przed kamerą ?To na pewno ciekawe doświadczenie, inne niż wszystkie, z którymi miałam do tej pory do czynienia. Czas jednak wrócić na ziemię…?

Dookoła spokój, cisza czasami zakłócona szczekaniem psów. Kot wskakuje na brzuch, układa się i mruczy nieprzerwanie kilka godzin. Kiedy poranki są spokojne a codziennego pędu się nie odczuwa moje śniadania nie dość, że spożywane są później, bo około 9 to przykładam do nich większą wagę. Wtedy w większości przypadków stawiam na słodkie niż słone. Czasami trzeba dać spokój tradycyjnej owsiance, którą uwielbiam i jem prawie codziennie i wyczarować w kuchni coś innego. Wybór padł na proteinowe pancakes z jogurtem i owocami.
Proteinowe pancakes





Składniki:
1 jajo
50g płatków owsianych
20g białka w proszku (u mnie bez cukru o smaku ciasteczkowym)
15g mąki pełnoziarnistej
Odrobina wody do uzyskania konsystencji
200g ulubionego jogurtu (u mnie naturalny z kilkoma malinami dla koloru)
100g owoców (u mnie mrożone morele)
Wykonanie:
Jajka, płatki, mąkę i białko blendujemy razem i dodajemy wody do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Smażymy na patelni z obu stron do zarumienienia. Na górę dodajemy jogurt, owoce i inne dodatki
Jedna porcja pankejków bez jogurtu i owoców ma 393 kcal – 28,7g białka; 10,7g tłuszczu i 48g węglowodanów


Smacznego ?

Scroll to Top