blog zdrowa codzienność

Chlebek bananowy


Święta świętami, ale wróćmy do 6 grudnia. Długo myślałam nad prezentem mikołajkowym. Nie mogłam wpaść na żaden fajny pomysł. Mi Mikołaj przyniósł w worze patelnie (przecież prawdziwa szefowa kuchni potrzebuje mieć wypasioną patelnie) a ja nie wiedziałam, czym mu się odwdzięczyć. Więc jak na kucharkę przystało, upiekłam ciasto. To nie byle jakie, bo chlebek bananowy. Zapach tego żółtego owocu w połączeniu z cynamonem i gorzką czekoladą roznosił się w całym domu. Jak tu spakować go w paczkę, skoro chce się go zjeść…?

Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami





Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki pszennej/żytniej razowej
  • 3 większe banany*
  • 100 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki xylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki ulubionych orzechów
  • Szczypta soli
  • Połowa czekolady 90% (jeśli nie chcesz używać czekolady z cukrem w składzie wybierz opcję ze słodzikiem)

         Polewa (opcjonalnie)
  • Pozostała połowa czekolady
  • Łyżka oleju kokosowego


Wykonanie
Banany miksujemy z olejem i zostawiamy na ok 5 min. Suche składniki mieszamy w dużym naczyniu – orzechy rozgniatamy na mniejsze kawałki, czekoladę kroimy na małe kostki – wlewamy mokre składniki do suchych i miksujemy do uzyskania jednolitej masy (jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody wymieszanej z olejem) Górę posypujemy kilkoma orzechami, które zostały. Pieczemy w 180 stopniach około godzinę lub do suchego patyczka.

Po wyjęciu i ostudzeniu przygotowujemy polewę. Czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego rozpuścić w kąpieli wodnej i pokryć górną część ciasta.

* z zielonych wyjdzie zakalec. Jeśli nie chcesz używać mocno dojrzałych ze względu na insulinooporność lub cukrzycę użyj żółtych.

Scroll to Top