Słyszałeś kiedyś o nietypowych świętach w kalendarzu? Jeśli nie, to warto sprawdzić, wyniki mogą zaskoczyć. Właśnie takim nietypowym dniem jest 16 grudnia, czyli Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą! Brzmi smacznie? Nie będzie jednak tu promowania sklepowego czekoladowego kremu ze słoika, ale jego domowej, zdrowszej wersji.
Jeśli tak, jak ja jesteś miłośnikiem ciecierzycy to na pewno ten przepis przypadnie Ci do gustu. Przy okazji już uchyliłam rąbka tajemnicy, bo powiedziałam jaki składnik będzie dziś zajmował główną rolę w dniu dzisiejszym…➡️
Zostawiam więc Ci dziś przepis na Cieciorellę, która nie zawiera oleju palmowego ani cukru. Będzie idealnym dodatkiem do kanapek, owsianki czy wyjadania palcem ze słoika 🙂
Składniki:
- Słoik ciecierzycy w zalewie
- 50g kakao bez cukru
- 50g-100g daktyli suszonych (ilość zależy od tego, jak słodki krem ma być. Ja nie lubię aż tak słodkiego smaku więc dodałam 50g) Możesz je zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.
- Szczypta soli
- 50ml mleka roślinnego
Wykonanie:
Daktyle zalej wrzątkiem na kilka minut aż spęcznieją. W tym czasie opłucz cieciorkę z zalewy. Wymieszaj w naczyniu blendera wszystkie składniki. Daktyle dodaj razem z wodą, którą były zalane. Wszystko zblenduj na gładką masę.
100g cieciorelli ma 120kcal, 5.8g białka, 2,4g tłuszczu oraz 17,6g węglowodanów
Dla porównania zostawiam Ci infografikę, która pokazuje różnice między naszym kremem z ciecierzycy a sklepową Nutellą