blog zdrowa codzienność

Pulpety z indyka

W weekend dopadła mnie infekcja wirusowa. Nie miałam siły iść do sklepu więc swój jadłospis na ten tydzień oparłam na produktach, które miałam w domu. Szybko zrobiłam przegląd zamrażalki i stwierdziłam, że to będzie dobry obiad. Jeśli o mnie chodzi, mięsa jem mało. Wyobrażam sobie obiad bez mięsa, bo wiem, że niektórzy nie potrafią. ? W tym momencie przekonał mnie indyk, który był schowany w szufladzie zamrażalki. Tym oto sposobem powstały szybkie pulpety z indyka. Idealne jak nie masz czasu na gotowanie albo dobija Cię choroba i nie masz siły stać w kuchni.
Pulpety z indyka




Potrzebujemy:
500g mięsa mielonego z indyka
1 jajo
25g otrębów
Przyprawy: sól, pieprz, cząber, papryka wędzona
Wykonanie:
Tu nie ma nic skomplikowanego. Dlatego nazwać pulpety można „daniem dla zabieganych” ? Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (najlepiej ręką) do „wyklepania” idealnie jednorodnej masy. Formujemy pulpeciki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. na ok 15-20 min.

U mnie każdy pulpecik waży 50g przed upieczeniem.
2 takie pulpety (czyli jedna porcja) to 152 kcal, 17g białka, 8,4g tłuszczu i 1,2g węglowodanów
Smacznego! ?

Umów się już teraz na rozmowę!

Shopping Cart
Scroll to Top